Gepubliceerd op 8 februari 2013 | in: ondernemen | 

Bespaar tijd met dicteersoftware

dicteersoftware

Waarom zou je een uur op je toetsenbord gaan zitten rammen als je het ook kunt dicteren in tien minuten? Het kan allemaal veel sneller en makkelijker met goede dicteer software!

(NB Dit artikel is al eerder gepubliceerd door mij in een oudere blog site die inmiddels is opgeheven, maar daarom niet minder actueel!)

Het is een algemeen gegeven dat mensen sneller kunnen praten dan typen. Zelf ben ik helemaal niet zo’n held op een toetsenbord. Als ik mail berichten, brieven of rapporten moet schrijven dan kost het mij altijd veel tijd om dat te doen bovendien is bij mij de backspace toets bijna lam. Het verbaast me soms dat deze veelgebruikte toets niet al lang naar de knoppen is. Het is geen kwestie van liever lui dan moe zijn, maar als dingen op een meer efficiënte wijze aangepakt kunnen worden dan doe ik dat graag. Het schrijven van teksten, rapporten en e-mail berichten kan ook veel efficiënter…met dicteer software!

Dicteersoftware

Natuurlijk had ik wel eens gelezen over spraakherkenningssoftware. Maar zelden waren de reviews daarover lovend. Dat weerhield mij er echter niet van om een keer in de zoveel tijd toch weer eens te gaan lezen of er al verbetering was. En zowaar, rond deze tijd vorig jaar kwamen er uitstekende reviews voorbij over Dragon Naturally Speaking van Nuance. En wat deed mijn lief? Hij bestelde dit pakket voor mij. Het was op dat moment te verkrijgen voor het bizar lage bedrag van € 50.

En geloof me, het werkt als een trein! De tekst die u nu leest is niet door mij geschreven maar ingesproken met Dragon. Wat ik het allermooiste vind is dat ik gewoon kan inspreken op mijn eigen tempo (en dat tempo ligt hoog). In het begin had ik natuurlijk nog wel eens de neiging om wat langzamer te spreken omdat ik vreesde dat de software me anders niet zou kunnen bijhouden, maar dat is absoluut niet nodig. Sterker nog, de maker van de software benadrukt juist dat het averechts werkt als je heel erg langzaam gaat zitten praten.

Beelden zeggen meer dan woorden

Ik realiseer me dat dit artikel een hele lap tekst is geworden. Dat krijg je als je kunt dicteren :-) Daarom heb ik een video gemaakt die illustreert hoe snel en gemakkelijk het dicteren gaat.

Het wordt steeds eenvoudiger en beter

Natuurlijk komt het wel eens voor dat de software je niet helemaal begrijpt. Dan maakt hij opeens een heel ander woord dan wat jij hebt gezegd. Maar ook daar hebben de makers van dit pakket iets op bedacht! Het opvoeden van de software is eigenlijk een doorlopend proces. Op de momenten dat de software iets wat jij gezegd hebt verkeerd heeft geïnterpreteerd, dan kun je aangeven dat je daar een correctie op wil doen. Hoe de software dat wat jij zegt interpreteert is namelijk heel erg afhankelijk van de wijze waarop je dingen uitspreekt. Zodra je een woord gecorrigeerd hebt wordt het door de software onthouden en de eerstvolgende keer dat je datzelfde woord weer op dezelfde wijze uitspreekt interpreteert hij wel correct. Naarmate je dit pakket intensiever en vaker gebruikt worden de momenten waarop je de software moet corrigeren en opvoeden steeds minder.

Ook ideaal als je een blog wilt bijhouden.

Ook het schrijven van een blog is een vrij intensief proces. Persoonlijk vind ik dat als je erg weinig tijd hebt om artikelen blog te schrijven dat je er dan niet eens aan moet beginnen. Door deze software te gebruiken is het voor mij allemaal een stuk makkelijker geworden. Ik heb het pakket geïnstalleerd op mijn laptop en die sleep ik onder werktijd bijna altijd met me mee. Alhoewel mijn prachtige laptop op alle fronten uitstekend functioneert heeft hij één heel groot nadeel… hij heeft een draak van een toetsenbord. Tot het moment dat ik deze dicteer software ontdekte vielen mijn goede voornemens om in de loze uren - in de avonduren tijdens verblijf in hotels bijvoorbeeld – een blog te schrijven nog wel eens in het water. Maar tegenwoordig leun ik lekker achterover in mijn stoel, zet mijn headset op, en begin gewoon vijf kwartier in een uur te rakelen tegen dat apparaat. Kortom, als ik al in mijn hoofd heb wat ik allemaal wil opschrijven, dan ben ik nu nog maar tien minuten bezig en niet meer een uur of langer. En dat geldt natuurlijk ook voor het schrijven van mail berichten.

Twijfels over spelling? Niet nodig!

Wat misschien ook nog wel heel prettig is om te weten voor de mensen die moeilijkheden hebben om “d” en “dt” op correcte wijze toe te passen, is dat deze software grammaticaal ook goed in elkaar zit. Als je complete zinnen dicteert dan gaat dat automatisch goed. Ook over woorden waar een trema in voorkomt en je soms twijfelt of deze op de letter ï” of “e” moet komen hoef je je niet meer druk te maken. Woorden zoals financiën, België, ideeën, skiën … noem maar op.

Toen versie 11 van dit pakket werd uitgebracht kon het bij mij al helemaal niet meer stuk. Ik vond versie 10 al verschrikkelijk goed maar met versie 11 heeft Nuance bewezen steeds weer zaken te kunnen verbeteren. Inmiddels is versie 12 op de markt. Ik wacht nog een paar weken maar de kans is groot dat ik ga voor de upgrade.Voor wie meer informatie wil over deze dicteersoftware kan hier klikken om naar de site van Spraakherkenning.nl te gaan. (Let op, de link opent een nieuw venster). Bij Spraakherkenning staan ze je ook graag persoonlijk te woord als je vragen hebt. Is een fijn bedrijf vind ik.

REAGEER

Schroom vooral niet! :)

REACTIES

3 oktober 2013 om 11:31 uur
door: Anne-Mieke

Je bent in een mooi gat in de markt gesprongen Rick :-).

3 oktober 2013 om 11:07 uur
door: Rick

Hallo Ad, Bij E-way Out is het mogelijk om je tekst in te spreken en daarna te sturen of te bellen. Geen software voor de Mac maar wel een andere manier om je probleem op te lossen. Hartelijke groet, Rick E-way Out

31 mei 2013 om 20:42 uur
door: Anne-Mieke

De enige goede dicteersoftware voor de Mac die ik ken (en gebruik) is Dragon Dictate. Nadeel is alleen dat deze niet in het Nederlands beschikbaar is. Als ik in het Nederlands wil dicteren draai ik Dragon Naturally Speaking in een Windows omgeving in een VM. Daar gebruik ik Parallels Desktop voor.

28 mei 2013 om 17:07 uur
door: Ad

Ken je ook dicteersoftware voor de Mac? Gr ad

TWITTER