Gepubliceerd op 16 december 2013 | in: ondernemen | internet - open source & cms | 

Dat oude project dat je altijd lijkt te achtervolgen

praalwagen

“Je wordt altijd overreden door een strontkar, nooit door een praalwagen.” - Oud spreekwoord.

Zoals meer mensen in mijn oude vakgebied heb ik ook wel eens met de hand over het hart gestreken en voor iemand met een (te) klein budget een CMS site gerealiseerd. Ik raad het tegenwoordig elke webdesigner en ontwikkelaar af. Het komt een keer terug op je bord, als een met stront besmeurde boemerang. Dan wordt het een project dat je altijd blijft achtervolgen. En daar wil ik jullie graag iets over vertellen.

In 2010 ontwierp ik uit coulance voor een "bijna no-budget" klant een prachtige strakke en hippe website. De technische ontwikkeling werd door een zeer capabele freelance teamgenoot van mij gedaan. Via deze teamgenoot was de opdrachtgever ook aan mijn naam gekomen. Maar te laat in het proces hebben mijn teamgenoot en ik ons gerealiseerd dat we met een bijzonder eigenwijze meneer te maken hadden. Een slechte betaler bovendien, want zelfs voor het schamele bedrag dat hem berekend werd voor het design moest ik nog achter hem aan.

Als je reputatie te grabbel wordt gegooid

Het allerergste was dat deze meneer binnen enkele weken de meest wanstaltige dingen met zijn website deed waardoor de layout uit zijn verband werd gerukt. Alle adviezen over welke dingen hij met de WYSIWYG editor in het CMS beter niet kon doen, zijn door hem in de wind geslagen. Bovendien werden (en worden) er met regelmaat enorme bestanden op de site geplaatst waardoor de laadtijd onaanvaardbaar lang wordt. En onze namen staan eronder. Een situatie als deze is de nachtmerrie van elke zichzelf respecterende webdesigner. Verzoeken van mijn kant om mijn naam onder deze site weg te halen zijn helaas nooit gehonoreerd. Daarom heb ik het ontwerp ook maar uit mijn online portfolio gehaald. Al ruim drie jaar hangt het digitale gedrocht waarin deze website is veranderd als een zwaard van Damocles boven mijn hoofd. Of beter gezegd: boven mijn reputatie.

Kortzichtige maar begrijpelijke reactie

Mijn zorg bleek niet onterecht. Ik plaatste enkele maanden geleden een post over ondernemers die de dupe worden van digitale beunhazen. En vandaag kreeg ik daar een reactie op die ik als buitengewoon sarcastisch heb ervaren. Een reactie die ik niet onder dat specifieke artikel openbaar ga maken omdat ik me hiertegen anders nooit meer verdedigen kan zonder ook de opdrachtgever en de ontwikkelaar in de discussie te betrekken. Ik heb er geen trek in om me daartoe te verlagen. Onderstaand daarom de gecensureerde versie, waarin ik de vermelde websites heb weggehaald:

Wel grappig om te lezen… jouw naam staat onder deze site [naam site] en ik breng je naam in verband met deze site [site van de ontwikkelaar] ook niet echt iets om trots op te zijn lijkt me. Gemiste kans?
Groetjes Cecilia

Het wrange toeval wil dat de website van mijn (eveneens zelfstandig werkende) teamgenoot waar deze dame naar verwijst er met een foutmelding uit ligt op dit moment. Hem kennende is daar vast een goede reden voor en zal het ook niet lang duren. Ik sta in voor alle ontwikkelaars waar ik mee samen werk!

Maar goed... Die reactie van mevrouw anoniem* lijkt daarom wel begrijpelijk. Aan de ene kant die inmiddels oerlelijke knullig uitziende website en aan de andere kant die foutmelding op de site van de ontwikkelaar. Ik vind het echter ook kortzichtig als iemand denkt dat ik een artikel over beunhazen plaats als ik er zelf ook één zou zijn? Dat is wat de reactie namelijk wel impliceert in mijn ogen. Ik zou zelf de ballen hebben gehad om de designer of de developer een mail te sturen, en niet zo laf een dergelijke sneer proberen te plaatsen in het openbaar. Ik heb er geen probleem mee om kritische reacties te accorderen voor publicatie, maar dat deze me te ver ging moge eenieder duidelijk zijn.

Over zowel de anonieme persoon die de hierboven genoemde reactie probeerde te plaatsen als de opdrachtgever die het nodig vond om zelf onder de motorkap van zijn site te gaan sleutelen - na eindoplevering door de ontwikkelaar - wil ik nog maar één ding zeggen:

Ze doen me beiden denken aan dit spreekwoord: "Je wordt altijd overreden door een strontkar, nooit door een praalwagen."

Anne-Mieke

* Ik zeg anoniem, omdat ik alleen een voornaam en een vaag hotmail adres nog steeds anoniem vind.

REAGEER

Schroom vooral niet! :)

REACTIES

11 juni 2014 om 11:41 uur
door: Gjans

Heel herkenbaar! (niet de reactie van Cecilia maar iets maken voor klein budget met zeer lastige klant). Die fout moet je kennelijk een keer maken om daarna nooit meer te doen....

TWITTER