Gepubliceerd op 8 september 2013 | in: psychologie | 

De verontwaardiging van Nederland

verontwaardiging van Nederland

Jahahahaaa, daar gaan we weer. Verontwaardiging alom, want nu zijn het geen Bulgaren die frauduleus huursubsidie vangen maar nepartsen die bakken met nepdeclaraties indienen. Wéér iets om heel erg verontwaardigd over te zijn.

Meestal wordt verontwaardiging vooraf gegaan door verwachting. In Nederland blijven de getroffen instanties blijkbaar verwachten dat mensen fatsoenlijk zijn. En oh oh oh wat zijn ze verontwaardigd als het niet zo blijkt te zijn. "Ja, maar zoiets DOE je toch gewoon niet, dat is stelen!" Ik hoor het ze zeggen.

De aard van de mens

Ik ben in het verleden onder andere als intercedent en senior recruiter werkzaam geweest. In de acht jaar dat ik dit werk gedaan heb, heb ik intensieve gesprekken gevoerd met honderden mensen van verschillende pluimage. Leuke mensen, minder leuke mensen, hoog opgeleid, laag opgeleid, kakkers, dijkers, religieuze fanaten, noem maar op. Het heeft me veel geleerd over de aard van de mens. Fatsoen is geen ingebakken onderdeel van de aard van de mens. Opportunisme wel. Fatsoen is een culturele conditionering, iets wat aangeleerd is. En bij nood zal de aard het vaak winnen van de conditionering.

Verontwaardigd zijn over de aard van de mens is even zinloos als verontwaardigd zijn dat honden blaffen, katten miauwen en dat drollen stinken. Zelf ben ik vooral teleurgesteld in die verwachtingsvolle fatsoenrakkers die de systemen hebben ontworpen waarmee het zo eenvoudig bleek om te frauderen. Want als de mogelijkheid tot fraude er is, wordt hij benut. Zo simpel is dat.

Ik vraag het me hier hardop af: Als de systemen waarmee voor miljoenen euro's gefraudeerd is de afgelopen jaren ontworpen en gebouwd waren met een flinke dosis intelligente achterdocht, zouden we dan nu wellicht minder hoeven te bezuinigen in dit oh zo fatsoenlijke land?

REAGEER

Schroom vooral niet! :)

REACTIES

21 augustus 2018 om 13:50 uur
door: Anne-Mieke Bovelett

Deze default reactie is een uitdaging, gericht aan jou!
Ik daag je uit om de eerste zinnige reactie op bovenstaand artikel te geven. Heb je hier iets leuks over te zeggen? Heb je iets wat anderen verder kan helpen? Kom maar op! Of vind je het soms raar dat ik hier nu - ongeacht bovenstaand onderwerp - de link naar onze geweldige Maasdijk4 - exclusieve Bed & Breakfast lounge locatie in Noord Brabant neerzet?

WTF! DAT DING HIERBOVEN, DAT IS TOCH GEEN ÉCHTE REACTIE?

Klopt als een bus! En zodra er dus wel een reactie van een externe lezer(es) komt, verdwijnt de teaser reactie. En dat hele verhaal hieronder ook. Dus waar wacht je nog op! Zeg eens wat je van dit blogartikel vindt. Of ga je liever gewoon eerst kijken op de Facebook pagina van onze Bed & Breakfast? Wist je al dat wij ronde badkamers hebben? En een echte wenteltrap? En dat ik mijn blogs vaak zit te schrijven in de lounge bij de open haard?

IS DAT MENS DAN HELEMAAL GEK GEWORDEN?

Nee hoor. Want weet je... Lieve meisjes komen in de hemel, brutale meisjes komen overal. Ik blog voor de lol, maar het heeft ook een commerciële functie.

Dus ga ik die van de bezoekers van mijn blog ook niet beledigen door te doen alsof ik geen enkel commercieel belang heb bij deze site. Ik hou er namelijk zelf ook helemaal niet van als mensen mijn intelligentie beledigen, hoe knap de poging ook zijn mag.

TWITTER