Gepubliceerd op 24 juli 2014 | in: telegraaf - vrouw - de blogs! | afslanken en zo | 

Halve waarheden (over voeding) – Telegraaf VROUW blog #3

Vandaag heb ik een waar kamikaze menu: twee keer een portie nierenvernietiger, tussendoor een portie vette dioxine op een plak fyto-oestrogenen, later op de dag nog een cholesterolverhoger erbij en voor vanavond een lekker stukje met poep besmet vlees en bestrijdingsmiddelenschotel.

Althans, volgens de pseudo-experts van de dilettante gezondheidsmilitie. Misschien ben jij ze ook wel eens tegen gekomen? Ze zijn vaak te vinden in - veelal aan gezonde voeding gerelateerde - Facebook groepen.

Met hand, tand en verbaal geweld

Ik heb het hier niet over de mensen die serieus beroepsmatig met gezonde voeding bezig zijn. Ik heb het over mensen die, zonder zelf enig grondig onderzoek te doen, de propaganda van enge websites met enge berichten over voeding klakkeloos doorplaatsen en de inhoud vervolgens ook nog eens met hand, tand en verbaal geweld verdedigen. Ik noem ze de pseudo-experts van de dilettante gezondheidsmilitie. Het zijn mensen die zich zonder nadenken tot de apostelen van de halve waarheden hebben laten maken.

Als ik zo'n eng bericht lees wat gaat over iets dat ik zelf graag mag eten of drinken, ga ik direct zoeken naar de serieuze studies die de bewering al dan niet kunnen onderbouwen. Soms blijkt zo'n bericht te kloppen, maar vaker nog blijken de gepropageerde wetenswaardigheden achterhaald of echt compleet misleidend. Dat maakt me razend.

Dan besef ik weer hoeveel ik op mijn vader lijk. Bederf onze eetlust niet want we villen je met de kaasschaaf... figuurlijk gesproken dan hè.

Overgewichtsrecidivist

Of ik niets beters te doen heb? Nee, in dit geval niet. Omdat ik geen zin heb om een overgewichtsrecidivist te worden (da's een stinkduur klinkend niet bestaand woord voor mensen die hun gezondheid in gevaar brengen door te jojoën met hun gewicht). Een deel van mijn dag ben ik serieus bezig met gezonder eten want ik wil nóóit meer terug naar hoe ik me voelde toen ik over de honderd kilo heen ging.

Bovendien, het is een leuke uitdaging om zoveel mogelijk met zuivere (of populairder gezegd: meukvrije) ingrediënten marinades te maken voor een geurig gebraden kippetje. Of een rijk gevulde romig smakende pompoensoep met kool waar je nog op kunt kauwen. Je snapt zeker wel dat ik me nu al te pletter verheug op de meukvrije kookworkshops die bij ons gegeven gaan worden dit najaar?

PS de vertaling van mijn menu van vandaag: proteïne shakes, tarwe-vrij lijnzaadbrood met gerookte zalm, een hardgekookt ei, biefstuk en groenteschotel bestaande uit o.a. voorgesneden groente.

Dit bericht is oorspronkelijk verschenen op 22 april 2014 in de VROUW Online, onderdeel van De Telegraaf.

REAGEER

Schroom vooral niet! :)

REACTIES

16 oktober 2014 om 18:11 uur
door: Renata

Goed stuk

TWITTER