Gepubliceerd op 3 september 2013 | in: ondernemen | internet - open source & cms | 

Moeten ZZP'ers hun site dan maar allemaal uit de lucht halen, meneer Plasterk?

plassterk

In het kader van privacy, de zwakke beveiliging van digID en het risico van diefstal van je identiteit wordt het laten slingeren van je BSN (burgerservicenummer) afgeraden. Maar elke boef weet inmiddels dat als wij eenmanszaken ons BSN nummer als BTW nummer krijgen. Daar hebben wij niets over te vertellen. Volgens ome Plasterk is dat niet erg want je hoeft het alleen maar te vermelden op facturen naar andere BTW-plichtigen, zo staat in dit artikel op Accountancy Nieuws. Dit artikel is gebaseerd op een officiële brief van meneer Plasterk van 20 augustus 2013, die hier te lezen is (in PDF formaat).

Volgens de belastingdienst zijn wij BTW plichtige ondernemers echter wel degelijk verplicht om ons BTW nummer op de website te vermelden. Zij melden dit - eveneens op 20 augustus - officieel op hun eigen website.

Feit is dat wij eenmanszaken dus verplicht geen privacy hebben.

Moeten wij - als we onze privacy willen beschermen en geen boete willen betalen - allemaal onze websites dan maar uit de lucht halen? Want wij kunnen best - zoals geadviseerd - ons BSN doorkrassen op de paspoort kopie voor dat mobiele abonnement, of de aanvraag van een lening of als wij overnachten in een hotel. Maar ja, een kwaadwillende plukt 'm toch zo van onze website. En daarom staat mijn BTW nummer dus NIET op de site van mijn onderneming. En ik haal mijn site ook niet uit de lucht.

Kom maar op met je boete, ik denk dat ik voldoende medestanders zal vinden om een bodemprocedure te starten tegen uw verplichting om onze privacy aan de wilgen te hangen, enkel omdat we de moed hadden om voor onszelf te beginnen.

PS Mag ik het op z'n minst een béétje eng vinden dat er mensen in onze regering zitten die belangrijke beslissingen nemen voor anderen, zonder dat ze hun huiswerk goed gemaakt hebben?

- Anne-Mieke


UPDATE DECEMBER 2013

In 2013 zijn hier vragen over gesteld in de Tweede Kamer. E.e.a. is veranderd, alhoewel er nog steeds discussie lijkt te bestaan. Wel is er een motie aangenomen dat BSN en BTW nummer worden gescheiden, als ik het goed begrepen heb. Meer hierover lees je hier: https://ictrecht.nl/internetrecht/btw-nummer-moet-wel-website-zzp-er/

REAGEER

Schroom vooral niet! :)

REACTIES

26 februari 2014 om 10:02 uur
door: Philippe

Ik deel je mening. Ook ik heb mijn BTW nummer niet op mijn website vermeld. Een brief naar de BD werd nooit beantwoord.

7 september 2013 om 15:22 uur
door: Anne-Mieke

Ja precies. Daaaag privacy.

7 september 2013 om 14:27 uur
door: Jan

en wat denk je van deze site? http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vieshome.do?selectedLanguage=en als je hier (2x hetzelfde) btwnummer invult krijg je naam en adres te zien.

TWITTER