Gepubliceerd op 23 juli 2013 | in: ondernemen | internet - open source & cms | 

Ondernemers die de dupe worden van digitale beunhazen

beunhazen

Er was eens een ZZP’er die in zee ging met een beunhaas. Het laten maken van de website kostte een vermogen. Het ontwerp zag er prachtig uit… en die oh zo mooi ontworpen website werd nooit gevonden in Google!

De zaterdagmiddag is één van mijn favoriete momenten om even in alle rust door alle ontvangen mails van diverse netwerksites door te lopen. Vooral de introducties van nieuwe leden in de verschillende groepen waar ik lid van ben zijn bij mij favoriet om te lezen. Kopje koffie erbij en even geen roodgloeiende telefoon zoals op doordeweekse dagen, lekker. Maar afgelopen zaterdag was anders dan anders…

Afgelopen zaterdag liep mijn emmertje over toen ik voor de zoveelste keer online een enthousiaste ondernemer tegenkwam die – zonder het te weten – slachtoffer is geworden van een beunhazen bedrijf op gebied van webdesign en webontwikkeling. Vol trots schreef hij een leuke introductie over zichzelf en zijn diensten op LinkedIN en plaatste de link naar zijn website. De introductie was zo leuk en pakkend dat ik prompt zijn website ging bekijken.

Ik heb niets tegen kostenbesparing

Je zult mij niet hardop horen mopperen als het me duidelijk is dat iemand zelf een site in elkaar geknutseld heeft om de kosten voor een professional te willen besparen. Alhoewel ik in veel gevallen “goedkoop is duurkoop” denk, begrijp ik goed dat niet iedereen in staat is om de kosten voor een professioneel ontwikkelde website op te hoesten. Echter, op het moment dat duidelijk is dat hij/zij een website heeft laten maken door een bureau dat daar openlijk geld mee verdient, wordt het voor mij een ander verhaal.

Op de website van deze ondernemer kwam ik direct vreemde tekens tegen in de tekst, zoals �. Noem het beroepsdeformatie als je wilt, maar op zo’n moment ga ik onder de motorkap kijken. Soms gaat het technisch om zulke eenvoudige dingetjes dat ik het de moeite waard vind om de eigenaar in kwestie een korte mail te sturen met de tip hoe het probleem opgelost kan worden. Zomaar? Ja, zomaar. Het is een kleine moeite op een ontspannen zaterdagmiddag. “Ieder voor zich en God voor de rest” is er al genoeg in deze wereld vind ik.

Schril contrast

Het schrikbarende contrast tussen het uitstekende verhaal van de eigenaar en de technische bagger onder de motorkap van deze website leidde bij mij tot zoveel ontsteltenis dat ik besloot om het hier maar eens van me af te schrijven. Het bleef namelijk niet bij die ene website. De link naar het hoegenaamd professionele bedrijf achter de realisatie van deze site prijkte onderaan de pagina. Dus ook bij hen ging ik een kijkje nemen, ook in de portfolio.

Hun portfolio was niet alleen qua grootte indrukwekkend, ook de prachtige vormgeving van de vermelde websites sprongen in het oog. En daarom begrijp ik wel dat een ondernemer die van webontwikkeling verder geen kaas gegeten heeft denkt dat hij met een professional in zee gaat als hij door hen een website laat maken. Weet hij veel dat zijn webbureau gerund wordt door digitale beunhazen?

Inmiddels had ik plaatsvervangend zo de pest in dat ik willekeurig een aantal websites uit die portfolio opriep en ook daar onder de motorkap ging kijken. En stuk voor stuk: bagger! Duurbetaalde sites die niet of nauwelijks gevonden zullen worden in zoekmachines met ontbrekende stukken code die essentieel zijn voor de juiste weergave in verschillende browsers, gebouwd met technieken die de meeste webontwikkelaars niet voor niets al jaren geleden achter zich hebben gelaten.

Pas op met wie je in zee gaat

Het moraal van dit verhaal? Mensen, pas op dat je bij het uitbesteden van je website niet bedonderd wordt waar je bij staat. Dat iemand in staat is om een mooi grafisch ontwerp te maken voor een website nog niet wil zeggen dat hij of zij ook een goede technische ontwikkelaar (developer) is. Om in metaforen te spreken: Je hebt er niets aan als je een Rolls Royce koopt met een ongereviseerde Fiat Panda motor geplaagd door een rotte koppakking…

Zeker weten dat je een goede partij hebt voor de realisatie van je website?

Ik heb een aantal uitstekende en vooral vakkundige en betrouwbare developers in mijn netwerk en al naar gelang de vraag verwijs ik je graag door. Bel me gerust een keer tijdens kantooruren (maandag t/m donderdag), op 020 - 893 23 70.

REAGEER

Schroom vooral niet! :)

REACTIES

21 augustus 2018 om 13:49 uur
door: Anne-Mieke Bovelett

Deze default reactie is een uitdaging, gericht aan jou!
Ik daag je uit om de eerste zinnige reactie op bovenstaand artikel te geven. Heb je hier iets leuks over te zeggen? Heb je iets wat anderen verder kan helpen? Kom maar op! Of vind je het soms raar dat ik hier nu - ongeacht bovenstaand onderwerp - de link naar onze geweldige Maasdijk4 - exclusieve Bed & Breakfast lounge locatie in Noord Brabant neerzet?

WTF! DAT DING HIERBOVEN, DAT IS TOCH GEEN ÉCHTE REACTIE?

Klopt als een bus! En zodra er dus wel een reactie van een externe lezer(es) komt, verdwijnt de teaser reactie. En dat hele verhaal hieronder ook. Dus waar wacht je nog op! Zeg eens wat je van dit blogartikel vindt. Of ga je liever gewoon eerst kijken op de Facebook pagina van onze Bed & Breakfast? Wist je al dat wij ronde badkamers hebben? En een echte wenteltrap? En dat ik mijn blogs vaak zit te schrijven in de lounge bij de open haard?

IS DAT MENS DAN HELEMAAL GEK GEWORDEN?

Nee hoor. Want weet je... Lieve meisjes komen in de hemel, brutale meisjes komen overal. Ik blog voor de lol, maar het heeft ook een commerciële functie.

Dus ga ik die van de bezoekers van mijn blog ook niet beledigen door te doen alsof ik geen enkel commercieel belang heb bij deze site. Ik hou er namelijk zelf ook helemaal niet van als mensen mijn intelligentie beledigen, hoe knap de poging ook zijn mag.

TWITTER