Gepubliceerd op 24 januari 2014 | in: artistieke creaties | 

Synoniemen, ik ben fan!

synoniemen

Geschreven of gesproken schilderijtjes, liefst nog met effectief toegepast "slecht" Nederlands. De schok van het incorrecte woord. Ik hou er van. Niet op een woord kunnen komen en toch razendsnel met een omschrijving komen zodat de ander snapt wat je bedoelt. Uitdaging! Een heel verhaal vertellen in één korte zin.

Als "allerbeste" niet goed genoeg is

In mijn jaren als recruiter zei ik tegen kandidaten die via ons op gesprek gingen bij de klant: "Zorg ervoor dat jij de allergoeiste bent". Het is een fout woord, maar weet jij een woord wat de bedoeling nog beter overbrengt dan dit? En ere wie ere toekomt, de uitdrukking als zodanig kwam van mijn toenmalige werkgever. Ik heb hem graag en veel gebruikt.

Donderwolk

Pas geleden vertelde iemand me dat hij net vader was geworden. Ik vroeg hem of hij en zijn vrouw tussen alle blijdschap door nog wel aan hun nachtrust toe kwamen. Dat ging wel redelijk, al moesten ze beiden wel vaak opstaan tussendoor. "Aha, dus jij woont op een roze donderwolk..." Ik kon het niet helpen, het flapte er zomaar uit.

Spuit 11

Van de week zei ik tegen mijn moeder in een geanimeerd groepsgesprek: "Jij bent de leukste van alle mensen die ik soms achter het behang wil plakken!".

Effectieve wasverzachter

Denken en praten tegelijk gaat zelden goed. Althans, bij mij. Geen idee of dat voor anderen ook zo is. Ik kom vaak niet direct op het juiste woord door de drukte in mijn hoofd. En gek genoeg is er een aantal woorden waarvan ik al jaren weet dat ik die gewoon NIET binnen een seconde tevoorschijn kan toveren. Zelfs terwijl ik dit schrijf ben ik innerlijk al aan het zweten. De synoniemen voor deze woorden heb zo op tafel, geen punt. Maar de woorden zelf? Hm... Conditioner is zo'n woord. Dan sta ik aan de balie bij de drogist en wil vragen of ze dat spul van een bepaald merk hebben. En dan kan ik dat woord niet meer vinden. Ik pijnig mezelf niet meer. Als het gebeurt op zo'n moment, dan begin ik gewoon over "wasverzachter, maar dan voor je haar!".

Andere voorbeelden:

  • horizontaal rolgordijn aan de gevel (zonnescherm).
  • uit de kluiten gegroeide trek harmonica (accordeon).
  • die gezonde rooie smaakbommetjes (cherry tomaatjes)
  • toktietjes (kipfilet)

Overigens heb ik het niet van een vreemde. Mijn vader is meester in dit soort dingen. Zowel verbaal als in zijn tekenfilms. In zijn films vertelt hij woordeloos in beelden een heel leven in slecht zeven of acht minuten. Over zusterliefde (Anna & Bella), een moeder die haar dochter niet los kan laten (Oh My Darling) en over het hebben van een verslaafd kind (Run of The Mill). Met alle emoties van dien. Ik ben fan! En wat hij met tekeningen kan, kan hij ook verbaal.

Wespennest

De moeder van een vriendin van mij zag er altijd uit alsof ze net achter de turbine van een warmdraaiende Boeing 747 had gestaan. Piekerig opgestoken grijsblond haar, grote paniekerige ogen, bleke huid, rode wangen. De eerste keer nadat mijn vader haar had gezien zei hij: "Ze heeft de uitstraling van een wespennest in staat van oorlog...".

Een andere keer beschreef hij iemand die in paniek was als: "Hij zag eruit als een spin op de rug van een op hol geslagen kudde paarden!".

Ik weet niet hoe het voor jou werkt, maar zodra hij zoiets zegt zie, hoor, ruik en proef ik het voor me.

PS Van echte wasverzachter wordt je haar trouwens ook gewoon heel zacht, wist je dat?

REAGEER

Schroom vooral niet! :)

REACTIES

21 augustus 2018 om 13:51 uur
door: Anne-Mieke Bovelett

Deze default reactie is een uitdaging, gericht aan jou!
Ik daag je uit om de eerste zinnige reactie op bovenstaand artikel te geven. Heb je hier iets leuks over te zeggen? Heb je iets wat anderen verder kan helpen? Kom maar op! Of vind je het soms raar dat ik hier nu - ongeacht bovenstaand onderwerp - de link naar onze geweldige Maasdijk4 - exclusieve Bed & Breakfast lounge locatie in Noord Brabant neerzet?

WTF! DAT DING HIERBOVEN, DAT IS TOCH GEEN ÉCHTE REACTIE?

Klopt als een bus! En zodra er dus wel een reactie van een externe lezer(es) komt, verdwijnt de teaser reactie. En dat hele verhaal hieronder ook. Dus waar wacht je nog op! Zeg eens wat je van dit blogartikel vindt. Of ga je liever gewoon eerst kijken op de Facebook pagina van onze Bed & Breakfast? Wist je al dat wij ronde badkamers hebben? En een echte wenteltrap? En dat ik mijn blogs vaak zit te schrijven in de lounge bij de open haard?

IS DAT MENS DAN HELEMAAL GEK GEWORDEN?

Nee hoor. Want weet je... Lieve meisjes komen in de hemel, brutale meisjes komen overal. Ik blog voor de lol, maar het heeft ook een commerciële functie.

Dus ga ik die van de bezoekers van mijn blog ook niet beledigen door te doen alsof ik geen enkel commercieel belang heb bij deze site. Ik hou er namelijk zelf ook helemaal niet van als mensen mijn intelligentie beledigen, hoe knap de poging ook zijn mag.

TWITTER