Gepubliceerd op 22 mei 2012 | in: ondernemen | psychologie | 

Waarom zou spiritueel onderwijs gratis moeten zijn?

bloesem

Er zijn blijkbaar mensen die denken dat leraren in spirituele richtingen niet hoeven te eten, geen huur hoeven te betalen, een auto hebben die op spiritualiteit rijdt...

Ja echt, die mensen zijn er. Die vinden dat alles wat met spiritualiteit te maken heeft gratis moet zijn. Joanika, leraar in de traditie van Advaita Vedanta, werd recent verbaal geschoffeerd door een arrogante dame die haar uitmaakte voor geldwolf... Omdat Joanika een (zeer billijke) vergoeding vraagt voor een retraiteweekend of een Satsang zondag waarbij ze dan niet alleen drie keer per dag Satsang geeft, maar ook gastvrouw is en huis en haard aan de deelnemers ter beschikking stelt.

Ik vraag me af of die schofferende dame niet compleet van de pot gerukt is. Dan denk ik bij mezelf: ”Mevrouw, gaat u alstublieft naar India, leert u daar hoe je kunt leven van de lucht en komt u dat dan eens leren aan ons Westerlingen. Om dat bij terugkeer in Nederland te gaan doen heeft u natuurlijk wel een locatie nodig, maar dat is geen probleem. Stel uw huis en gastvrijheid gratis ter beschikking, ga lekker voor iedereen boodschappen doen voor ontbijt, lunch en diner (u schijnt het blijkbaar normaal te vinden dat een spiritueel leraar daar gewoon gratis voor zorgt), en belt u dan ook meteen even uw bank met het verzoek uw hypotheek kwijt te schelden omdat u nu spiritueel leraar bent en daarom geen vergoeding mag vragen. Wellicht kunt u ook nog even hetzelfde doen met uw energiemaatschappij?”

Bareuh...

April 2016

PS. Een huisschilder mag een flink uurtarief vragen, niemand die daar naar taalt. Algemene gezondheidszorg, ook die soort die niet door de ziektekostenverzekering gedekt wordt, mag duizenden euro's kosten, niemand die daar succesvol tegen in verweer gaat. Maar iemand die jou helpt jezelf en je innerlijke rust te vinden... Waarom mag dat dan opeens niets kosten? Er zijn mensen die trachten te beargumenteren dat spirituele leraren in India leven van donaties en dat leraren in het westen dat ook zouden moeten doen. Maar weet je... Dát zit niet in onze Nederlandse cultuur. Ik heb dikwijls (vermogende!) mensen bij leraren - waar ze een hoop aan hadden - aan donatiepotten voorbij zien lopen met een ontwijkende blik. Het werkt dus niet. Punt.

Bij Joanika wordt je gastvrij en liefdevol ontvangen, kun je op een satsang zondag een tweetal satsangs* van elk twee uur volgen, mag je blijven eten en dan kun je óók nog eens een nacht blijven slapen in een kamer met eigen badkamer en toilet én ontbijten in onze schitterende B&B. En dat voor € 75,-. Daar krijg je op veel plaatsen in Nederland niet eens een hotelkamer zónder ontbijt voor.

Ik wou het maar even gezegd hebben.

* Satsang is een vraag en antwoord gesprek over je ware natuur, in de traditie van Advaita Vedanta. Meer weten? Kijk hier.

REAGEER

Schroom vooral niet! :)

REACTIES

2 mei 2013 om 22:44 uur
door: Bov

Hij Rob. Die zin vondt ik interessant: "waardevrij kan doen en dat dan het effect zo vele malen krachtiger kan zijn omdat de persoon in kwestie dan mentaal eigenaar wordt van zijn of haar visie/standpunt." Wat is waardevrij waard? Hoeveel malen? Wie is/wordt wanneer/hoe eigenaar van andermans visies/standpunten? Groetjes Bov

23 mei 2012 om 11:54 uur
door: Anne-Mieke

Hi Rob, Dit blog heb ik in het leven geroepen om dingen op te schrijven zoals ik zelf wil. Direct, subjectief en inderdaad: ongenuanceerd. Natuurlijk zou ik de gebruikte krachttermen kunnen nuanceren, maar daar heb ik op deze plaats helemaal geen zin in. Dit is mijn vrijplaats om dingen te zeggen zoals ik ze wil zeggen. Uit je reactie proef ik dat je er vanuit gaat (= aanname) dat ik met mijn artikelen iets probeer te bereiken, in dit geval voor Joanika. Wellicht omdat ik er een link naar haar website heb geplaatst. Maar dan is dan ook weer een aanname van mijn kant over jouw gedachtengang... :-) De aanname is de moeder van het misverstand...

23 mei 2012 om 11:35 uur
door: rob

Ik snap de frustratie anne-Mieke. Het is uit het hart of uit je tenen geschreven. Je verhaal zal denk ik nog meer effect hebben als je krachttermen weet om te buigen in genuanceerdere, maar niettemin to the point gestelde woordkeuzes. Verder denk ik dat Joanika ook heel goed zelf in staat is om ieder individu te laten inzien hoe zijn of haar waarneming tot stand komt. Het mooie van haar is dat zij het waradevrij kan doen en dat dan het effect zo vele malen krachtiger kan zijn omdat de persoon in kwestie dan mentaal eigenaar wordt van zijn of haar visie/standpunt. En dat dat ook maar een waarneming is.

TWITTER