Gepubliceerd op 15 maart 2014 | in: psychologie | 

Zoet is net zo erg als roken - een rottige verslaving!

suiker

Zoet is niet altijd suiker

Als ex-roker (28 jaar lang ketting gerookt, ben ik niet trots op) vind ik dat ik dit vergelijk wel kan trekken: zoetverslaving is net zo erg als roken. Ik hoor je denken: "Huh? Waarom zegt ze nou geen suiker?" Nee, ik zeg zoet, zoet en nog een keer: zoet! Het is niet altijd suiker. Het kan ook een zoetstof zijn, chemisch of natuurlijk.

Tijdens mijn reis naar een gezonder leven loop ik keer op keer weer tegen websites, blogs en Facebook pagina's aan waar mensen vol energie bezig zijn om suikervrije gezonde zoetigheden te maken. Koekjes, cake, gebakjes, desserts en zelfs bonbons zie ik de revue passeren.

Authentieke verslaving

Ik ben er persoonlijk van overtuigd dat het hier toch echt om een authentieke verslaving gaat. Arrogant? Ja, maar ik ben sinds 2005 al niet meer aan zoet verslaafd. Suiker doet me mentaal helemaal niets meer. Vier maanden lang geen zoetigheden eten maakte een einde aan mijn lichamelijke suikerverslaving. Een verbeterd zelfbeeld door stevige coaching maakte een einde aan de mentale zoetverslaving. Ik mis het niet en eerlijk gezegd vind ik het ook gewoon niet ècht lekker meer.

Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik tot december afgelopen jaar bij ernstige vermoeidheid nog wel eens naar een stuk chocola, koekjes of een zak winegums kon grijpen. Maar dat had een andere oorzaak. Ik at jarenlang alleen 's avonds een echte maaltijd. Mijn suikerspiegel knalde dan overdag hard naar beneden. In combinatie met vermoeidheid gilde mijn lijf dan om suikers.

Sinds 4 maanden maak ik gebruik van professionele proteïne shakes als aanvullend onderdeel van mijn eetpatroon. Werkt als de donder, ben inmiddels 14 cm. rondom kwijt. Maar dat terzijde, het heeft me eerst een week gekost om erachter te komen hoe ik die shakes minder zoet kon laten smaken. Ze zijn al minder zoet dan die vieze drogisterij shakes, maar nog steeds te zoet naar mijn smaak. Halfvolle melk ingeruild voor ongezoete sojamelk en een halve theelepel oploskoffie erdoor doet wonderen!

Zo, nu even terug naar die "zoetverslaving"

Hier heb je nog zo'n barse vergelijking. Zoet is net als koffie, bier of wijn. Deze dranken LEER je drinken. Niemand maakt mij wijs dat die eerste kop of dat eerste glas lekker was. Zoet LEER je eten. Dat begint tegenwoordig al met babyvoeding, sabbelkoekjes, etc. Mijn eigen theorie is dat zoet van baby af aan wordt geassocieerd met vervulling van een gevoel van gemis. Voor een baby is dat stomweg honger. Voor volwassenen kan dat elk soort gemis zijn.

Marjolein Dubbers (voert een praktijk als vitaliteitscoach voor vrouwen van 40+) heeft dit heerlijk helder verwoord in haar artikel "Suiker; killer van je energie en gezondheid":

Zoetigheid is vaak een compensatie voor iets dat we nog liever zouden hebben: een knuffel, troost, een arm om je heen, een lekkere vrijpartij, veiligheid, een complimentje, geborgenheid, een aai over je bol, iemand die zegt “ik hou van je”.

Moet iedereen dan radicaal kappen met zoet?

Nee, natuurlijk niet. Je moet het lekker zelf weten. Ik heb een autoriteitscomplex ter grootte van de Eiffeltoren. Tegen verslavingen maar ook tegen linksradicale voedingsextremisten, de Osama Bin Healthy's van deze wereld. Ik ga af op mijn eigen ervaringen en mijn gezonde verstand. Daar is bovenstaand stuk ook uit voortgekomen.

Toedeloe!

REAGEER

Schroom vooral niet! :)

REACTIES

21 augustus 2018 om 13:49 uur
door: Anne-Mieke Bovelett

Deze default reactie is een uitdaging, gericht aan jou!
Ik daag je uit om de eerste zinnige reactie op bovenstaand artikel te geven. Heb je hier iets leuks over te zeggen? Heb je iets wat anderen verder kan helpen? Kom maar op! Of vind je het soms raar dat ik hier nu - ongeacht bovenstaand onderwerp - de link naar onze geweldige Maasdijk4 - exclusieve Bed & Breakfast lounge locatie in Noord Brabant neerzet?

WTF! DAT DING HIERBOVEN, DAT IS TOCH GEEN ÉCHTE REACTIE?

Klopt als een bus! En zodra er dus wel een reactie van een externe lezer(es) komt, verdwijnt de teaser reactie. En dat hele verhaal hieronder ook. Dus waar wacht je nog op! Zeg eens wat je van dit blogartikel vindt. Of ga je liever gewoon eerst kijken op de Facebook pagina van onze Bed & Breakfast? Wist je al dat wij ronde badkamers hebben? En een echte wenteltrap? En dat ik mijn blogs vaak zit te schrijven in de lounge bij de open haard?

IS DAT MENS DAN HELEMAAL GEK GEWORDEN?

Nee hoor. Want weet je... Lieve meisjes komen in de hemel, brutale meisjes komen overal. Ik blog voor de lol, maar het heeft ook een commerciële functie.

Dus ga ik die van de bezoekers van mijn blog ook niet beledigen door te doen alsof ik geen enkel commercieel belang heb bij deze site. Ik hou er namelijk zelf ook helemaal niet van als mensen mijn intelligentie beledigen, hoe knap de poging ook zijn mag.

TWITTER