Gepubliceerd op 3 maart 2014 | in: eten en drinken | 

Zotte soep - met pompoen, maar dan anders

vullende pompoensoep

Hè ja, laat ik eens een kool proberen te verzuipen in een pompoen!

Elke dag is het weer spannend, want er wordt zwaar aanspraak gemaakt op mijn culinair improvisatie talent. Mijn vuistregel voor het schrijven van een recept is als volgt: als het me drie keer achter elkaar lukt om een oorspronkelijk geïmproviseerd gerecht hetzelfde te te laten smaken, dan mag ik het definitief recept noemen.

Ik hou er van om combinaties te maken met dingen waarvan mijn omgeving zich direct afvraagt of ik misschien helemaal gek geworden ben. Alleen al mijn insteek dat één kop soep gezond en vullend moet zijn met langzame koolhydraten, zodat je niet na een uur weer gillende trek hebt en ondertussen je omgeving hebt vergiftigd met je eigen uitlaatgassen, wordt vaak met opgetrokken wenkbrauwen ter kennis genomen. So what, du mich auch... :P

Benodigdheden:

  • 1 flespompoen (a.k.a. Butternut pumpkin of squash) ontpit in blokjes gesneden (of je hem schilt of niet is een persoonlijke keuze)
  • 4 flinke uien, grof gesnipperd
  • een ½ witte kool in fijne snippers gesneden
  • 4 tomaten in grove stukken
  • 3 dikke gehalveerde knoflooktenen
  • 2 handjes rode linzen
  • 50 gr Santen (Creamed Coconut) fijn verkruimeld (zonder de gestolde vetlaag)
  • twee flinke klodders sambal manis (NB Als je niet tegen pittig eten kunt, vervang dan de sambal door een fijngehakte zoete aardappel of een zoete wortel en doe dat er dan bij stap 4 bij. De Manis is vooral voor het zoet accent. Je kan ook honing of agave siroop gaan gebruiken maar zelf mijd ik heavy zoetmakers als de pest.)
  • een koffielepel gemalen anijs
  • een koffielepel gemalen komijn
  • kokosvet (olijfolie kan ook)
  • Keltisch zout naar smaak
  • 1,7 liter kokend water
  • optioneel: spekjes
  • optioneel: Apetina magere kaasblokjes
  • Een flinke pan
  • Staafmixer

Bereiding

  1. Neem een flinke pan, doe daar 2 eetlepels kokosvet (of olijfolie) in, zet op middelhoog vuur en doe de uien erin. Bak de uien zachtjes glazig. Een beetje bruin is ok, maar laat ze vooral niet aanbranden.
  2. Gooi de blokjes pompoen bij de uien, zet het vuur hoog en roer het geheel gedurende een minuut of twee flink om.
  3. Voeg het Keltisch zout toe, tezamen met de 1,7 liter kokend water en gooi de rode linzen erbij. Laat het 15 minuten zachtjes pruttelen. NB Als je ook spekjes en de kaasblokjes gaatgebruiken raad ik je aan om heel weinig tot geen zout toe te voegen. Dat kan achteraf namelijk ook nog op je bord of in je soepkop... toch?
  4. Roerbak de kool beetgaar in een beetje kokosvet of olijfolie, al dan niet met de spekjes erbij.
  5. Gooi na 15 minuten pruttelen de anijs en komijn in de pan met soep, evenals de sambal en de santen. Laat nog even vijf minuten door pruttelen.
  6. Als de pompoen zacht is, gooi dan de tomaat en de knoflook erbij en laat nog even 2 minuten pruttelen.
  7. Haal de soep van het vuur, pureer deze volledig, gooi daarna pas de kool erbij (anders valt er niets meer te kauwen, snappie?).
  8. Optioneel kun je hier nog een bakje uitgelekte Apetina 10% magere kaasblokjes doorheen doen.

Eet smakelijk!

REAGEER

Schroom vooral niet! :)

GERELATEERDE ARTIKELEN

REACTIES

24 september 2017 om 17:51 uur
door: Anne-Mieke Bovelett

Deze default reactie is een uitdaging, gericht aan jou!
Ik daag je uit om de eerste zinnige reactie op bovenstaand artikel te geven. Heb je hier iets leuks over te zeggen? Heb je iets wat anderen verder kan helpen? Kom maar op! Of vind je het soms raar dat ik hier nu - ongeacht bovenstaand onderwerp - de link naar onze geweldige Maasdijk4 - exclusieve Bed & Breakfast lounge locatie in Noord Brabant neerzet?

WTF! DAT DING HIERBOVEN, DAT IS TOCH GEEN ÉCHTE REACTIE?

Klopt als een bus! En zodra er dus wel een reactie van een externe lezer(es) komt, verdwijnt de teaser reactie. En dat hele verhaal hieronder ook. Dus waar wacht je nog op! Zeg eens wat je van dit blogartikel vindt. Of ga je liever gewoon eerst kijken op de Facebook pagina van onze Bed & Breakfast? Wist je al dat wij ronde badkamers hebben? En een echte wenteltrap? En dat ik mijn blogs vaak zit te schrijven in de lounge bij de open haard?

IS DAT MENS DAN HELEMAAL GEK GEWORDEN?

Nee hoor. Want weet je... Lieve meisjes komen in de hemel, brutale meisjes komen overal. Ik blog voor de lol, maar het heeft ook een commerciële functie.

Dus ga ik die van de bezoekers van mijn blog ook niet beledigen door te doen alsof ik geen enkel commercieel belang heb bij deze site. Ik hou er namelijk zelf ook helemaal niet van als mensen mijn intelligentie beledigen, hoe knap de poging ook zijn mag.

TWITTER